Eten we ons ziek? Over Ultrabewerkt voedsel...
Je hoeft maar een supermarkt in te stappen en je zal voornamelijk voedsel vinden in pakjes en zakjes. Op de groente-, fruit- en broodafdeling na. Ongeveer 70-80 % van al het voedsel in de supermarkt is ultrabewerkt. Je herkent het als er op de ingrediëntenlijst meer dan 7 producten staan, vooral met onuitspreekbare namen en niet te herleiden tot iets wat je in de natuur terugvindt. Ultrabewerkt verwijst naar industrieel vervaardigd voedsel dat in fabrieken gemaakt wordt in talrijke bewerkingsstappen. Denk aan een casino wit brood dat onmogelijk is om thuis na te maken met zo'n 21 ingrediënten. Of een snicker die wel tien jaar houdbaar is. Maar ook ketchup, vruchtenyoghurt, liga's, bifi worstjes en noem maar op vallen hieronder. Ze bieden een maximale smaakervaring door een mix van zoet, zout en vet met precies de juiste textuur, zeer verslavend, hoog calorisch, weinig vezels en niet voedzaam. Bovendien zitten ze vol met emulgatoren (E nummers) die de slijmlaag in je darm oplossen die juist zo belangrijk is voor een gezond microbioom.
Maar ja, dat je er dik van kan worden en dat het niet echt gezond en voedzaam is (met weinig vitamines en mineralen) wisten we natuurlijk al. En we eten het allemaal. Dus hoeveel kwaad kan het nu echt? Nou best wel veel dus blijkt...
Enkele maanden terug publiceerde het gerenommeerde tijdschrift "The British Medical Journal" een overzichtsstudie van 45 meta-analyses waaraan bijna 10 miljoen mensen deelnamen. En dit was de conclusie:
Wie veel ultrabewerkt voedsel eet, loopt meer kans op 32 gezondheidsproblemen waaronder kanker, hart- en vaatziekten (50% meer kans), diabetes (12%), overgewicht, depressie, angst (> 50% toename). dementie en voortijdige dood (ruim 20% meer kans).
Je bent letterlijk wat je eet. De bouwstoffen van al je miljarden lichaamscellen worden gehaald uit je voeding. Dat is precies de reden dat voeding zo ontzettend bepalend is voor je gezondheid en hoe lekker je in je vel zit. Ultrabewerkt voedsel is ontdaan van vezels (belangrijk voor je microbioom), vitamines en mineralen (belangrijk voor bijna alle processen in je lijf). Vol met emulgatoren die als een soort zeep de slijmlaag in je darm aantasten en hiermee je oh zo belangrijke microbioom verstoren. Ze zijn hoog calorisch en verslavend waardoor je er dik van wordt.
Daarnaast verhoogd het je suiker spiegel wat meer kans geeft op het metabool syndroom (overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten) en zeker niet onbelangrijk: het geeft een chronische laaggradige ontsteking. Deze laaggradige ontsteking zit door je hele lichaam en tast al je organen aan waardoor deze minder gaan functioneren of zelfs ziek kunnen worden. Zie hiervoor ook mijn eerdere blog: www.doktermargrita.com/post/laaggradige-ontstekingen-veroorzaken-chronische-ziekten
In Nederland bestaat 61% van de calorie inname uit ultrabewerkt voedsel. Onder kinderen is dat maar liefst een schrikbarende 75%. Dus waar gaat dit heen?
Mocht je er nog wat meer over willen weten en zien. Kijk dan naar deze Nederlandse documentaire over ultrabewerkt voedsel (in 2024 op NPO te zien geweest) en de gevolgen ervan.