Je hormonen beginnen al vanaf je 35e te dalen
Vanaf circa je 35e jaar beginnen je oestrogeen en progesteron spiegels al te dalen zoals je kan zien in bovenstaande grafiek. Vanaf je 30e jaar neemt de vruchtbaarheid langzaam af, en vermindert snel boven de 35. De kans op zwangerschap boven de 40 is klein en verwaarloosbaar bij 52 jaar. Vandaar ook de uitspraak: "een slimme meid, krijgt haar kind op tijd." Die dalende hormoonspiegels zullen niet onopgemerkt voorbij gaan. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de vrouwen overgangsklachten ervaart.
De meeste vrouwen merken rond hun 45e de eerste overgangsverschijnselen op omdat dan de hormonen dusdanig laag zijn dat ze duidelijke klachten geven. Een deel van de vrouwen ervaart al eerder klachten, nog voordat de hormonen invloed hebben op de menstruatiecyclus en er dus nog een regulaire cyclus en maandelijkse eisprong is.
Dit zie ik soms voorkomen bij vrouwen tussen de 40 en 45 jaar. Onder de 40 kom ik het weinig in de spreekkamer tegen. Het hangt er ook vanaf hoe gevoelig je bent voor hormonen uiteraard. En hoe het met je leefstijl gesteld is. Want bij veel stress, alcohol, te weinig slaap en overgewicht bijvoorbeeld heb je sneller last van de lagere hormoonspiegels.
Een vrouw van 43 jaar met een nog regelmatige menstruatie maar met klachten van doorslaapproblemen en een gejaagd gevoel, zou dus zomaar verklaarbaar kunnen zijn vanuit haar dalende hormoonspiegels. Uiteraard zijn het symptomen die ook zouden kunnen passen bij bijvoorbeeld een schildklierprobleem, burn-out, overspannenheid of een paniekstoornis. Maar het is goed je te realiseren, dat als je er gevoelig voor bent, de dalende hormonen een grote invloed op je leven kunnen hebben of al bestaande problemen kunnen verergeren.
Bespreek dergelijke klachten dan ook altijd met je huisarts en maak bespreekbaar of het ook (deels) aan je hormonen zou kunnen liggen.