Konijntje in het hol of in het veld?
In onze huidige jachtige maatschappij vol met prikkels zijn vele van ons uit balans. Het lijkt wel of er steeds meer mensen lijden aan chronische stress, depressies, angsten, slaapproblemen, verslavingen en vage klachten. Daar tegenover staan even zo vele goedbedoelde adviezen: probeer 8 uur te slapen, drink minder alcohol, ga aan yoga doen of ga sporten. Vele van deze dingen hebben te maken met bovenstaand lemniscaat. Omdat dit bij meer dan de helft van mijn consulten een rol speelt, ga ik in deze blog wat dieper in op bovenstaand lemniscaat. Over het konijntje in het veld en in het holletje.
Eerde blogde ik al over de polyvagaal theorie. Heb je dit blog nog niet gelezen doe dit dan eerst voordat je verder leest.
Bovenstaand lemniscaat is een versimpeling van de balans tussen de sympaticus (veld) en parasympaticus (hol). Bij vele klachten speelt een dysregulatie tussen deze twee een grote rol. Ontspannen of slapen lukt niet goed meer, pijnklachten zijn sterker dan je zou verwachten op basis van de aard, vage buikpijn, hersenmist, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid. Het kan zich op vele manieren uiten. Bij vele vage syndromen zoals het chronische vermoeidheidsyndroom, langdurige hersenschuddingsklachten, fibromyalgie, overspannenheid, burn out, maar ook bij longcovid speelt een ontregeling tussen deze twee systemen een belangrijke rol. Uiteraard is het veel complexer maar bij het verminderen van klachten helpt het om ook hierover na te denken en bepaalde zaken in je leven aan te passen.
Ben jij een konijntje in het hol of in het veld? Probeer je eens voor te stellen wat een konijntje in het veld doet en wat in zijn holletje en extrapoleer dit dan eens naar je eigen (mensen) leven. In het veld ga je naar feestjes, etentjes, doe je gezellige dingen, spelen, sporten, avontuur, maar ook kom je daar je vervelende baas tegen of heb je ander gedoe met mensen, kan het onveilig zijn, werk je je to do list af en sta je in de file op een regenachtige avond. Het zijn dus dingen die negatieve maar ook positieve energie geven.
In je holletje kom je tot rust, slaap je en zijn er weinig prikkels, ben je gewoon in een staat van zijn of in een flow (denk aan puzzelen, schilderen, muziek maken of wat het ook mag zijn). Eten en verteren. Ook ontvangen is hierbij heel belangrijk. Niet geven maar krijgen. Denk aan knuffelen, een massage, veiligheid, hulp, steun.
Je lijf maakt geen onderscheid tussen positieve of negatieve stress. Lekker sporten of een avondje de kroeg in, hoe fijn ook, is stress voor je lijf en kost energie.
Bij de meeste van ons is de sympaticus sterk oververtegenwoordigd terwijl het er eigenlijk zo uit zou moeten zien:
Je zou dus van nature veel meer in je rust/ontspannen toestand moeten zitten dan rennen vliegen hollen van je werk, naar je kinderen, naar dat leuke feestje.
Probeer, het liefst voordat vage klachten de kop opsteken eens je jachtige leven onder de loep te nemen. En bedenk dan eens wat vaker dat je dat zoveelste etentje laat schieten voor een kopje thee in bed.